» Mida piimast tehakse

Taludest viiakse piim meiereidesse

Taludest viiakse piim piimaautodega meiereidesse. Meiereid on tehased, kus piimast valmistatakse mitmesuguseid tooteid.

Kahjulikud ja kasulikud bakterid piimas

Piim on toiduaine, kus meeldib elada mitmetel bakteritel. Piimatoodete riknemist põhjustavate bakterite ohjes hoidmiseks säilitatakse piima taludes, meiereides, poodides ja kodudes jahedal temperatuuril, kus bakterid ei saa nii aktiivselt tegutseda. Meiereis piima kuumutatakse ehk pastöriseeritakse ja selle käigus hävivad ka piimas elavad bakterid.

Piim ja koor eraldatakse üksteisest

Lehmapiim sisaldab rasva. Rasv on kergem kui vesi ja nii tõuseb rasv piima pinnale. Meiereis eraldatakse pinnale tõusnud rasvane osa ülejäänud piimast. Nii saadakse piim ja koor.

Mitmekesine piimapere

Eri tehnoloogiate abil valmistatakse piimast ja koorest mitmesuguseid tooteid. Juustu tegemiseks piim kalgendatakse, nii et vadak eraldub. Piima hapendades valmistatakse hapupiimatooteid: hapupiima, jogurtit ja viilit (pütipiim). Koort hapendades saadakse kooreviilit, creme fraiche'd ja hapukoort. Jäätist tehakse nii piimast kui ka koorest. Koort kirnudes saadakse või.

Valmis tooted pakitakse meiereis ja saadetakse kauplustesse.



(Allikas: Finfood-oppimateriaali 2006)