» Laktoositalumatus ja    piimaallergia

Laktoos ehk piimasuhkur koosneb glükoosist ja galaktoosist. Laktaasiensüüm lagundab laktoosi soolestikus glükoosiks ja galaktoosiks. Vähese laktoosisisaldusega tooted on valmistatud laktoosi lagundades. Laktoosi lagundamine on sama, mis laktoosi hüdrolüüs.

Laktoosiga või ilma??
  • Toode on laktoosivaba, kui selle laktoosisisaldus on alla 0,01%.
  • Toode on vähese laktoosisisaldusega, kui selle laktoosisisaldus on alla 1%.

Laktoosi hüdrolüüs ehk laktoosi lagundamine

Laktoosi lagundamiseks lisatakse piimale meiereis laktaasiensüümi ja hoitakse piima seejärel teatud temperatuuril. Tavaliselt hüdrolüüsib inimese peensooles olev laktaasiensüüm laktoosi samal moel.

Laktoositalumatus ja piimaallergia

Piima põhjustatud vaevustest räägitakse palju, aga mitte alati õigest asjast ja õigete terminitega. Piimasuhkru imendumishäirete tõttu ei pea loobuma kõigist piimatoodetest. Piimaallergia omakorda kaob tavaliselt kooliikka jõudes ja laps ei pea loobuma koolipiimast.

Laktoositalumatus
  • Sümptomeid põhjustab piimasuhkur ehk laktoos
  • Sümptomid on tingitud ensüümi (laktaas) vähesusest
  • Esineb sagedamini täiskasvanutel kui lastel
  • Tihti pärilik
  • Üldisemad sümptomid on kõhukorinad, gaasid ja kõhulahtisus
  • Ravi: laktoosi sisaldavate toiduainete tarbimise piiramine
Piimaallergia
  • Sümptomeid põhjustab piimavalk
  • Sümptomid on tingitud immunoloogilisest vastureaktsioonist
  • Esineb väikelastel, täiskasvanutel harva
  • Tihti pärilik
  • Üldised sümptomid on lööve, oksendamine ja kõhulahtisus
  • Ravi: kõigist piima ja piimavalke sisaldavatest toiduainetest hoidumine kuni 2–3 eluaastani

Hea teada laktoosi kohta

Küpsetatud juustud on laktoosivabad. Suurem osa laktoosist eraldub valmistamise käigus koos vadakuga. Allesjäänud väike kogus laktoosi käärib küpsetamise käigus muu hulgas piimhappeks.

Miks on vähese laktoosisisaldusega piim magus?

Laktoosi jääkproduktid glükoos ja galaktoos on magusamad kui laktoos. Magus maitse on seega tingitud suhkrute erinevast magususest. Mida kaugemale laktoosi lagundatakse, seda magusamaks piim muutub. Hapendatud piimatoodete ja jäätise valmistamisel tuleb magusus kasuks, sest nii võib toodetele lisada natuke vähem suhkrut või magusaineid

Kas vähese laktoosisisaldusega tooted on laktoosivabad?

Hüdrolüüs ei lagunda laktoosi kunagi sajaprotsendiliselt. Seetõttu on hüdrolüüsi abil keeruline valmistada täiesti laktoosivabu tooteid. Vähese laktoosisisaldusega kõrgpastöriseeritud piimas lagundatakse laktoosi väga põhjalikult, kui piima hoitakse paar nädalat toatemperatuuril. Ühtlasi muutub piim järjest magusamaks.

Täiesti laktoosivaba piimajook

Kromatograafiline eraldamine on füüsikaline meetod, mille abil eraldatakse piimast laktoos. Selle meetodi abil eraldatakse rasvavabast piimast laktoosi ja vett sisaldav fraktsioon.

(Allikas: Maito ja Terveys ry, Maitotietoa 2002)